1. NAP

Kora reggel találkozunk Riminiben, ahova az érkezés a Ryanair Budapest-Rimini járatával történik. A kiutazás egyéni, a találkozási hely az Aeroporto Federico Fellini repülőtér, ahova Budapestről közvetlen járat indul. A résztvevőket kisbusz várja, és a program teljes időtartama alatt ezzel történik az utazás.

A csomagok felvételét követően bepakolunk a buszba és kezdetét veszik kalandjaink. Első megállónk Olaszország egyik enklávéja, San Marino. A Monte Titano sziklaszirtjeire épült magas várfalakról letekintve messziről rálátunk az elkövetkezendő napok élményeinek helyt adó Marche régióra hisz San Marino ezen tartomány északi határán húzódik. Itt lesz lehetőség egy kellemes sétára, és arra, hogy tipikus olasz Cornetto e Cappuccino-val frissítsük fel magunkat a hajnali utazás fáradalmai után egy, a csoportnak szimpatikus bár teraszán.
Ezután megkezdjük az ezerarcú Marche felfedezését. Úgy is mondhatnám, hogy harapjunk bele együtt Marchéba! Andiamo!

Második megállónk egy olyan erőd-település, melyet Olaszország egyik legszebbjeként tartanak nyilván, és amit Dante a szerelmesek városának nevezett. A hangulatos középkori várfalak között sétálva lehetőségünk nyílik megkóstolni a híres Piadina-t, amire Emília-Romagna déli és Marche északi része is sajátjaként tekint. Innen ismét útra kelünk. Ezúttal a tartomány kulturális központja, Urbino felé.
A városnézést egy igazi olasz aperitivo-val zárjuk, mielőtt elindulunk a közel 2 órás útra lévő gyönyörű agriturismo felé, ami a szállásunkat biztosítja az elkövetkezendő napokban. A szobák elfoglalása után egy közeli pizzériába megyünk, ahol a nápolyi stílusú pizza egyik elismert világbajnoka, Marcello barátom készíti el vacsoránkat.

2. NAP

A mai napon felfedezzük a szállásunk körüli településeket, melyek nem akármilyen címmel büszkélkedhetnek, hisz mindhárom szerepel Olaszország legszebb falvainak hivatalos listáján.
Bőséges reggelink után elsőként elindulunk szülőfalum, Petritoli felé, ami a szállásunk közelében található. Kicsit élvezzük a hamisítatlan olasz dolce vita hangulatot a település reggeli nyüzsgését figyelve. Együtt olyan helyekre jutunk be, ahova egyébként turistaként nincs lehetőségünk, így apró gyöngyszemekkel gazdagíthatjuk az olasz lankák közt gyűjtött emlékeink tárházát. Miután Petritoli összes titkát megismertük, bemutatom a csapatnak olajfa ültetvényemet, ahol legjobb tudásom szerint ismertetem meg a résztvevőket az extraszűz olívaolaj-készítés rejtelmeivel. Mindezt kóstolóval és egy kis megvendégeléssel egybekötve.

Ezután ellátogatunk Luca barátom tésztagyárába. A Luca prémium minőségű tésztáinak alapanyagaként szolgáló durumliszt, a családi birtokaikon generációk óta termelt ősi búzafajtákból készül. Itt betekintést nyerünk a gyártás folyamatába, és mi is elkészítjük saját tésztánkat. Mettiamo le mani in pasta! Azaz kezeket a tésztába! Luca nemcsak az előállítás fortélyait, hanem a különböző formátumú tészták elkészítését és szószokkal való párosítását is bemutatja. Az elkészült finomságot ebéd formájában teszteljük, helyi borok kíséretében. Buon appetito!

Miután kellemesen jóllaktunk, elindulunk a másik két kis falu felfedezésére. Mire a pasta után ismét megéhezünk, már vissza is térünk Petritoliba, ahol kedves ismerősöm, Ivan hangulatos középkori osteriájában fogjuk a régi idők helyi étel specialitásaiból összeválogatott vacsoránkat elfogyasztani.

3. NAP

Közös reggelink után elindulunk az ókori múlttal rendelkező Ascoli Piceno városa felé. Itt egy kis városnéző séta után kezdetét veszi a mai napra tervezett gasztro dömping. Megismerkedünk az egyik igazi helyi specialitással, ami alapanyagát és származását tekintve ehhez a településhez kötődik. Egy workshop keretein belül együtt készítjük el az olajbogyó alapú finomságokat, melyek később helyi sajtok, borok, felvágottak és más finomságok mellett az ebédünket fogják képezni. Hasznát vehetjük az előző napon újonnan szerzett ismereteinknek az olajbogyókról!

Ebéd után elengedhetetlen a siesta és persze a kávé, amit a helyi szeszesitalkülönlegességgel fogunk leöblíteni, az Olaszország egyik legszebb főtereként nyilvántartott piazzára nyíló történelmi kávézóban. Innen kényelmes tempóban útra kelünk Paolo barátomhoz, aki bevezet minket a szarvasgombák világába. Autentikus szarvasgomba-gyűjtésbe kezdünk, négylábú szakértőkkel kiegészülve. Briciola és gombakereső kutyatársai segítségével a közeli erdők ölelésében fekvő gyönyörű ültetvényen megpróbálunk minél több ritkaságot kiásni a földből. A gyűjtött gombákból és friss tojásból Paolo nagynénjének segítségével közösen készítjük el szarvasgomba vacsoránkat, amit természetesen helyi borok kíséretében fogyasztunk el. Mangiamo fino a scoppiare!

4. NAP

A mai napunk korán kezdődik, ugyanis az este közösen elkészítendő halvacsoránkhoz indulunk alapanyag beszerzésre a tengerhez. A kikötő melletti halpiacon bevásárolunk családi halász barátunk, Gianmario mindig friss árujából. A menüt az aznap hajnali fogás tartalma alakítja. Ezt követően élünk a lehetőséggel, és mivel bőséggel akad még a közelben Olaszország legszebb kis települései közül, ma is felfedezünk néhányat. Ezzel már hat kis ékszerdoboznak is beillő falvat (borgo) tekintettünk meg a hivatalos listáról.

De a napnak még koránt sincs vége! Gyors látogatást teszünk egy helyi sajtüzembe, ahol könnyű degusztáción veszünk részt. Igyekszünk gyomrunkkal kíméletesen bánni, hisz még vár ránk a sok friss hal és tenger gyümölcsei, melyeket el kell készítsünk az esti lakománkhoz az agriturismóban.
Mivel programunk utolsó teljes napjához ért, kihasználjuk az alkalmat, hogy közös főzésünk és vacsoránk során finom borok mellett felidézzük a program alatt szerzett emlékeket és elbúcsúzzunk egymástól.

5. NAP

Sajnos eljött ez a nap is! Útra kelünk a rimini repülőtér felé, ahonnan kora délután indul vissza a repülőgép Budapestre. Mivel ekkorra már vége a főszezonnak, nyugalmas séta keretében megnézzük a Riviera del Conero ikonikus partját és elfogyasztjuk hideg hátizsákos ebédünket (pranzo al sacco), ami olyan könnyű finomságokból áll, amiket bármilyen hihetetlen is, de nem volt alkalmunk megkóstolni a program során.

Egymástól búcsúzva, de megannyi igazán egyedi és különleges, életre szóló élménnyel gazdagodva kezdetét veszi a hazaút. Buon viaggio e arrivederci! Marche visszavár!

JELENTKEZÉS

Jelenleg a közösségi oldalakon tudsz jelentkezni hozzám — írj nyugodtan üzenetet vagy kommentet, és örömmel válaszolok minden kérdésedre. Így gyorsan és egyszerűen tudunk kapcsolatba lépni, és segítek, hogy minden gördülékenyen menjen!

FONTOS TUDNIVALÓK

A program részvételi díja 650.- euró/fő, amely tartalmazza a kisbuszos transzfereket, a program egész időtartama alatti kisbuszos utazás költségét (autópálya díjak, parkolási díjak, stb.), a csoportkísérés díját, a halvacsora alapanyagainak árát, és az olajfa-ültetvényen tartandó bemutató, kóstoló és megvendégelés költségét.

A programra való jelentkezés a 325 eurós előleg megfizetése és a szerződés megkötése után válik érvényessé. A fennmaradó 325 euró a túra kezdete előtt legkésőbb 30 nappal fizetendő be.
A program kezdete előtt 45 nappal ingyenesen lemondható, az előleg 100%-ban megtérítésére kerül. A program megvalósításának feltétele, hogy minimum 6 résztvevő legyen.
Amennyiben ez a szám a túra kezdete előtt 30 nappal nem jön össze, az addig jelentkezők számára az előleg teljes egészében megtérítésre kerül. A csoportok maximum 12-14 fősek lehetnek, míg zárt csoport jelentkezése esetén ez a szám nagyobb is lehet.

Ezen felül egyénileg viselendő költségek: kiutazás Riminibe a program kezdőnapján érkező Ryanair Budapest-Rimini járattal, valamint a program utolsó napján a Budapestre utazás szintén a Ryanair járatával; az utasbiztosítás díja (ajánlott); a szállás díja; a workshopok részvételi díjai; étkezési költségek; belépők. A szállás, a workshopok, az étkezések és a belépők díjai a helyszínen fizetendők, közvetlenül a szolgáltatóknak.

Az egyénileg viselendő költségek összege körülbelül 450,- euró/ fő, plusz az utazási költség. A repjegyek foglalása és megvétele egyénileg intézendő.

Ajánlott az évszakhoz illő ruházattal készülni, a szarvasgomba gyűjtéséhez javaslom a strapabíró, könnyen tisztítható ruha és cipő viselését.

A szállás helyszíne a csoport számára egy gyönyörű környezetben elhelyezkedő agriturismo. A szobák 2-3 és 4 fősek. Van mód 1 fős szobában való elhelyezésre is, felár ellenében.
Rossz idő esetén a programváltoztatás jogát fenntartjuk. Kedvezőtlen időjárás miatt nem teljesíthető minden program helyett alternatívát biztosítunk.